Din närvaro, ditt tålamod och din vilja att stå kvar, även i motvind, är ovärderliga för ditt barn. Läs hela brevet till dig som är förälder till en hemmakämpare, skrivet av Gabriela Langinauer på Stationens Barn.
När ett barn inte klarar av att gå till skolan väcker det ofta starka känslor hos föräldern – frustration, oro, sorg och ibland skuld. Det kan kännas som att man inte räcker till, trots att man gör sitt allra bästa. Ett barn som kämpar hemma behöver stöd, även om hen inte kan uttrycka det eller själv be om hjälp. Just därför är det så viktigt att du som förälder fortsätter att fråga hur hen har det, fortsätter att finnas där och visa att du bryr dig – även när det känns som att du bara möts av en tyst mur.
Du behöver inte ha alla svar – det har ingen. Men din närvaro, ditt tålamod och din vilja att stå kvar, även i motvind, är ovärderliga. Att vara den trygga vuxna som finns där, också när orden saknas, gör en större skillnad än du kanske tror.
Trygghet handlar också om gränser. Även om det kan kännas svårt att sätta gränser för ett barn som redan har det kämpigt, är det en viktig form av omsorg. Det visar att du bryr dig. Prata tillsammans om vilka regler och rutiner ni vill ha i hemmet – som skärmtid, gemensamma måltider eller utevistelser. När barnet får vara med och bestämma, är det också lättare att följa det ni kommit överens om.
Som förälder är det också viktigt att reflektera över sina egna känslor och reaktioner. Det är mänskligt att ibland förlora tålamodet, bli arg eller ledsen. Men kom ihåg att du kan säga förlåt. Genom att visa hur man hanterar konflikter och starka känslor, ger du ditt barn ett värdefullt exempel. Att kunna be om ursäkt visar respekt – och stärker relationen.
Vardagen som förälder till ett barn som har det svårt kan kännas både ensam och tung. Därför är det värdefullt att ha någon som man kan prata med. Det kan ge nya perspektiv på utmaningar och det kan kännas bra att få lufta sina tankar. Även olika gemenskaper, där man kan dela sina upplevelser med andra som befinner sig i en liknande situation, kan bidra med ett ypperligt stöd. Att få känna sig förstådd och spegla sina erfarenheter i andras berättelser kan ge både hjälp och kraft.
Du är inte ensam. Och du gör mer än nog – bara genom att finnas där.
Med vänlig hälsning,
Gabriela Langinauer
Sakkunnig inom förebyggande arbete och mentalt välbefinnande
Stationens Barn r.f.